Cara Glowingkan Muka dengan Cepat, Mesti Cuba!

Mempunyai wajah yang bersinar dan sihat adalah impian ramai orang. Tetapi, ramai yang tidak tahu bagaimana membuat wajah bercahaya.

Sebenarnya, bagaimana cara glowingkan muka dengan cepat adalah mudah. Kuncinya adalah untuk menerapkan gaya hidup sihat dan membersihkan wajah anda dengan kerap.

Nah, untuk maklumat lanjut, mari kita lihat penerangan lengkap tentang beberapa cara untuk membuat wajah bercahaya di bawah!

Cara Glowingkan Muka dengan Cepat

1. Pembersihan Rutin Muka Anda

Cara glowingkan muka dengan cepat pertama untuk membuat wajah bercahaya adalah dengan rutin membersihkan wajah anda setiap hari dengan kaedah pembersihan berganda.

Yup, membersihkan muka anda bukan sahaja dilakukan selepas aktiviti di luar rumah atau semasa menggunakan solek, tetapi juga mesti diamalkan secara rutin pada waktu pagi dan petang.

Nah, pembersihan berganda adalah kaedah yang disyorkan untuk membersihkan muka untuk mengeluarkan semua kotoran yang dilampirkan.

Seperti namanya, teknik ini dijalankan dalam dua peringkat, yang pertama menggunakan pembersih muka berasaskan minyak, seperti pembersih minyak, air micellar, atau pembersih susu.

Kemudian, pada peringkat kedua, muka dibersihkan menggunakan pencuci muka atau buih muka dengan tujuan membersihkan kotoran yang belum diangkat sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, pastikan anda membersihkan muka anda dengan teknik ini maksimum 2 kali sehari. Kerana, mencuci muka terlalu kerap boleh mengurangkan kelembapan kulit muka.

2. Rutin pengelupasan

Pengeralupasan adalah salah satu cara untuk membuat muka bercahaya yang bertujuan untuk membuang sel-sel kulit mati dan habuk kotoran.

Untuk mengelupas, anda boleh menggunakan scrub muka atau serum yang diperbuat daripada asid aktif, seperti asid glikolik.

Mengelupas sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu. Walau bagaimanapun, elakkan melakukannya terlalu kerap sehingga lebih daripada 3 kali seminggu.

Kerana pengelupasan boleh mencetuskan kerengsaan, keradangan, dan merosakkan lapisan pelindung semula jadi kulit jika dilakukan terlalu kerap.

3. Sapukan Pelembap

Cara seterusnya untuk membuat muka anda bercahaya adalah dengan menggunakan pelembap dengan kerap, terutamanya selepas pengelupasan, untuk mengelakkan kulit kering.

Jika anda mempunyai jenis kulit kering, gunakan pelembap yang mempunyai bahan-bahan berasaskan minyak, dan elakkan kehadiran alkohol.

Untuk jenis kulit berminyak, gunakan pelembap yang berasaskan air dan dilabel bukan komedogenik.

Kemudian, jika anda mempunyai jenis yang sensitif, pilih pelembap yang mempunyai fungsi kulit yang menenangkan, contohnya pelembap dengan kandungan aloe vera.

Akhirnya, jika anda mempunyai masalah kulit tertentu, pilih pelembap dengan bahan-bahan berasaskan minyak untuk memastikan ia lembap.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan produk pelembap yang mengandungi SPF dan dilabelkan spektrum luas untuk memberikan perlindungan daripada pendedahan cahaya matahari.

4. Gunakan Pelindung Matahari dengan Rutin

Ramai orang masih tidak menyedari kepentingan menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari dengan kerap.

Malah, selain menjadi salah satu cara untuk membuat muka bercahaya, menggunakan pelindung matahari juga akan menghalang penuaan pramatang dan mengelakkan diri anda daripada risiko kanser kulit.

Oleh itu, walaupun anda tidak keluar dari rumah, disyorkan untuk masih menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 atau lebih.

Di samping itu, juga perhatikan cara memakai pelindung matahari dengan betul. Pelindung matahari hendaklah digunakan pada kulit muka sebanyak 2 jari.

5. Rehat dan Tidur yang Mencukupi

Rehat dan tidur yang mencukupi pada waktu malam adalah salah satu cara Glowingkan muka dengan cepat semula jadi.

Yup, ini kerana semasa tidur, tubuh akan menjana semula kulit, otot, dan sel darah. Bukan itu sahaja, badan juga akan menghasilkan kolagen baru yang menjadikan kulit kelihatan ketat.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan tidur yang cukup, sekurang-kurangnya selama 7-9 jam setiap hari.

Jom, Baca!

Scrub Body Watson, Pasti Glowing

Leave a Comment