Cara Pakai Skincare yang Betul, Pasti Glowing

Menggunakan penjagaan kulit tidak boleh cuai. Berikut adalah susunan penggunaan penjagaan kulit yang betul untuk pagi dan malam bersama-sama dengan petua.

Anda mesti melakukan pesanan menggunakan penjagaan kulit dengan peringkat dan produk yang sesuai dengan kulit anda.

Jika salah, bukannya memberikan hasil yang baik untuk muka, ia memburukkan keadaan kulit.

Anda juga perlu melakukan penjagaan kulit muka dengan kerap dari pagi hingga malam. Ini berguna supaya penjagaan kulit yang anda gunakan dapat memberikan hasil yang maksimum.

Nah, supaya anda boleh memohon penjagaan kulit dengan peringkat yang betul, berikut adalah urutan menggunakan penjagaan kulit pagi dan malam yang mesti anda ketahui.

Cara Pakai Skincare yang Betul, Pasti Glowing

Sebenarnya, tidak banyak produk skincare yang harus kamu aplikasikan pada saat pagi hari.

Sebab, skincare bekerja lebih baik saat malam hari, terutama saat kamu tidur. Nah, berikut ini urutan skincare pagi hari yang harus kamu terapkan.

1. Cleanser/Sabun Pencuci Wajah

Cara pakai skincare yang betul mulakan penjagaan kulit pada waktu pagi dengan membersihkan muka anda terlebih dahulu. Pembersih ini berguna untuk mengeluarkan sisa-sisa penjagaan kulit pada waktu malam.

Anda boleh menggunakan pembersih muka dengan pelbagai jenis yang tentunya mesti sesuai dengan keadaan kulit anda.

2. Toner

Selepas mencuci atau membersihkan muka anda, anda perlu menggunakan toner untuk mengimbangi ph kulit muka. Juga pastikan anda menggunakan toner bebas alkohol supaya kulit muka tidak jengkel.

Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak atau kombinasi, jangan ketinggalan ini satu penjagaan kulit kerana toner boleh membantu mengurangkan tahap minyak pada muka anda.

3. Essence

Intipati adalah produk penjagaan kulit yang digunakan selepas toner dan sebelum serum. Penggunaan intipati akan membantu penyerapan kandungan penjagaan kulit seterusnya dan memberikan kelembapan untuk kulit muka dari dalam.

Produk intipati mempunyai tekstur cecair seperti air supaya mudah menyerap ke dalam kulit. Untuk menggunakannya, anda hanya perlu mencurahkan beberapa titik intipati ke telapak tangan anda kemudian sapukan pada permukaan muka perlahan-lahan.

4. Serum Wajah Pagi

Anda bisa mengaplikasikan serum wajah pagi setelah toner dan essence secara merata di wajah hingga leher.

Gunakanlah serum sesuai tipe wajah dan kebutuhan kamu. Ada yang melembabkan kulit, menghilangkan kerutan, hingga menghidrasi kulit.

5. Pelembab

Jangan biarkan anda terlepas satu produk ini, ya! Dalam cara pakai skincare yang betul pelembap sangat penting untuk digunakan untuk memastikan kulit anda terhidrat dengan baik. Biasanya, pelembap untuk pagi juga dipanggil krim pagi.

Pelembap bukan hanya untuk kulit kering! Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak atau kombinasi, anda boleh memilih pelembap berbentuk gel.

6. Sunscreen

Akhir sekali, pastikan anda sentiasa menggunakan pelindung matahari pada waktu pagi terutamanya jika anda akan melakukan aktiviti luar.

Pelindung matahari melindungi kulit muka anda daripada pendedahan kepada sinaran UV yang berbahaya kepada kulit dan merosakkan tisu kulit.

Selain memakai pelindung matahari sebelum memulakan hari, anda juga perlu rajin menggunakannya semula selepas 3 hingga 4 jam untuk perlindungan optimum.

7. Makeup Remover

Selepas seharian di luar rumah dan menggunakan solek sepanjang hari, sudah tiba masanya untuk anda membersihkan muka anda khusus untuk penanggal solek.

Pastikan tiada lagi sisa solek di muka anda. Anda boleh memilih pelbagai jenis penanggal solek seperti balsem pembersihan, air micellar, minyak pembersih, dan sebagainya yang sepadan dengan keadaan muka anda.

Jom, Baca!

Best Pencuci Muka di Watson, Pasti Glowing

8. Cleanser

Pada waktu malam, anda boleh melakukan pembersihan berganda, iaitu membersihkan muka anda dengan sabun muka selepas menggunakan air micellar dan sebagainya.

Pembersihan berganda berguna untuk memastikan bahawa sisa-sisa solek dan kotoran di muka anda benar-benar bersih, Toppers!

Muka yang bersih ini akan berasa licin dan santai, dan menjadikan penjagaan kulit lebih mudah diserap!

9. Night Cream

Pelembap untuk malam biasanya juga dipanggil krim malam. Pelembap untuk malam biasanya lebih berat dan tebal bertekstur, Toppers.Kandungan krim malam berbeza dari krim pagi.

Pelembap malam ini mempunyai banyak bahan aktif yang boleh memperbaiki masalah kulit, seperti penuaan, pigmentasi, dan kedutan.

Leave a Comment