Style Rambut Pendek Perempuan Tahun 2024 (Bob, Layer, dan Kerinting)

Ingin menukar style rambut pendek perempuan anda pada tahun baru ini? Anda boleh cuba meneroka pelbagai jenis potongan rambut yang mungkin tidak pernah anda cuba sebelum ini.

Terdapat banyak pilihan gaya rambut pendek wanita terkini untuk penampilan segar seperti bob, shaggy, hingga lapisan.

Bagi wanita, rambut adalah mahkota kecantikan yang merupakan kunci kepada rupa yang menawan.

Jadi menentukan potongan rambut yang betul tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda perlu memilihnya mengikut bentuk muka dan watak rambut.

Bagi anda yang merancang untuk mendapatkan potongan rambut dalam masa terdekat. Berikut adalah beberapa cadangan untuk gaya rambut pendek wanita popular yang boleh anda cuba untuk penampilan yang lebih sejuk!

Gaya Rambut Pendek Perempuan Mengikut Bentuk Muka

Rambut pendek adalah gaya rambut yang boleh diurus dan gayanya abadi. Selain mudah diurus, rambut pendek juga rendah kos penjagaan rambut yang lebih menjimatkan.

Rambut pendek kini mempunyai banyak pilihan model supaya ia masih boleh digayakan untuk terus kelihatan optimum. Berikut adalah rujukan kepada gaya rambut pendek wanita untuk anda:

1. Gaya Rambut Pendek Perempuan Kerinting Pendek

Siapa kata rambut kerinting tidak boleh kelihatan bergaya? Gaya rambut pendek ini memberikan kesan segar dan kelihatan lebih muda supaya ia sesuai untuk semua peringkat umur.

Anda juga boleh bereksperimen dengan menambah coklat atau membuat tepi dipotong untuk menjadikannya kelihatan lebih menarik.

Gaya rambut kerinting pendek ini sesuai untuk anda yang mempunyai bentuk muka bujur atau tirus. Dengan cara itu, penampilan anda kelihatan lebih menarik terima kasih kepada rambut yang semakin olume.

2. Rambut Pendek Perempuan Medium Short Hair

Jika anda tidak biasa dengan rambut pendek tetapi ingin memotong maka sangat disyorkan untuk mencuba model Rambut Pendek sederhana.

Panjang sekeping ini adalah panjang bahu dengan menambah isipadu di tengah ke atas. Selain potongan rata, anda juga boleh mencuba model pixie atau shaggy panjang bahu.

Potongan rambut seperti ini secara amnya sesuai untuk pelbagai bentuk muka. Tetapi bagi anda yang mempunyai muka bulat, membuat model pixie dan shaggy pada rambut akan menjadikan penampilan anda lebih bergaya.

3. Pixie Haircut

Mahu mempunyai rupa gadis Jepun? Cuba Potongan rambut pendek perempuan Pixie. Gaya rambut ini tidak terlalu pendek atau panjang bahu yang bahagian bawahnya dibuat nipis untuk kelihatan lebih besar.

Potongan rambut Pixie boleh membuat anda kelihatan lebih feminin, manis, dan matang.

Potongan rambut manis ini sesuai untuk anda yang mempunyai muka bulat atau gemuk. Potongan rambut Pixie akan menjadikan wajah anda kelihatan lebih nipis.

4. Rambut Pendek Perempuan Layer Pendek

Salah satu kepingan yang paling popular setakat ini ialah Lapisan. Gaya rambut ini sesuai untuk wanita dengan muka bulat untuk kelihatan lebih nipis.

Satu lagi sebab mengapa potongan lapisan sangat disukai adalah kerana ia menjadikan rambut disusun dengan kemas.

Jangan lupa untuk menambah bangs depan atau sisi untuk melengkapkan penampilan anda.

5. Bob Berponi

Rambut pendek perempuan Bob cut adalah salah satu gaya rambut pendek klasik yang pastinya boleh menjadi pilihan alternatif anda.

Untuk penampilan yang lebih segar, cuba potong rambut anda sehingga ke rahang, tambah tepi depan atau bangs untuk menjadikannya kelihatan lebih comel.

Potongan rambut bangs akan membuatkan anda kelihatan lebih muda. Pemilik muka bujur sempurna sepadan dengan gaya potongan bob banged ini.

6. Bob Short Split Edge

Jika anda tidak suka bangs, anda juga boleh mencuba model bob pendek. Model ini tidak meninggalkan rambut dengan memotongnya secara sama rata. Bob pendek boleh membuat anda kelihatan ringkas tetapi masih berkelas.

Jenis orang yang suka meluahkan dengan rambut juga boleh mencuba potongan Bob dengan warna yang kelihatan lebih cerah.

Sesuai untuk anda yang mempunyai muka panjang. Muka panjang biasanya mempunyai dahi yang lebar. Dengan potongan ini boleh menjadikan dahi anda lebih kecil.

7. Rambut Pendek Perempuan Shaggy Lurus Pendek

Kini menjadi trendsetter, gaya rambut berbulu ini dengan sentuhan lapisan pendek boleh membuatkan anda kelihatan seperti seorang wanita Korea.

Selain menjadikan pipi kelihatan lebih nipis, shaggy pendek boleh memberikan kesan semula jadi dan menawan. Adakah anda berminat untuk mencuba Toppers?

Potongan rambut shaggy sesuai untuk anda yang mempunyai muka segi tiga. Bentuk muka segi tiga adalah dagu panjang dan jarak kuil yang lebih luas daripada jarak pangkal rahang.

8. Flipped Out Bob

Mahukan potongan pendek tetapi tidak pasti kerana rambut nipis? Jangan risau, ada satu model potong yang boleh menjadikan rambut anda kelihatan lebih tebal.

Flipped Out Bob, potongan bob panjang bahu dengan hujung rambut yang direka dengan sengaja boleh membuat anda kelihatan elegan dan penuh.

Sesuai untuk anda yang mempunyai muka panjang, potongan bob terbalik akan menjadikan wajah anda kelihatan segar.

9. Rambut Pendek Perempuan Bob Asimetri

Jika biasanya bob adalah potongan yang kelihatan kanan dan kiri walaupun, berbeza dengan yang satu ini.

Rambut pendek perempuan Bob asimetri sesuai untuk anda yang mempunyai semangat mencabar dan sentiasa mahu mencuba perkara baru. Walaupun sengaja dibuat tidak simetri, gaya rambut ini masih kelihatan kemas dan cantik.

Bagi anda yang mempunyai bentuk muka jantung, anda boleh muncul dengan rambut bob asimetri ini. Untuk kelihatan berbeza, anda boleh menambah bangs yang juga berlapis.

10. Layer Bob

Menggabungkan lapisan dengan bob ini, salah satu gaya rambut pendek ini boleh menjadi pilihan rupa baharu untuk anda.

Potongan lapisan bob panjang bahu sangat sesuai digunakan untuk wanita yang mempunyai jenis muka bujur untuk kelihatan lebih elegan.

Juga, Baca!

Vitamin untuk Rambut Gugur di Watsons

11. Rambut Pendek Perempuan Bangs Tirai Poni

Satu lagi gaya rambut pendek yang boleh menjadikan penampilan anda kelihatan lebih matang ialah potongan Curtain Bangs.

Menurut ahli gaya rambut profesional Kee Taylor, Curtain Bangs adalah bangs pinggir atau biasanya dipanggil bangs fringe yang berpecah di tengah untuk membentuk bingkai muka.

Gaya rambut pendek ini sesuai untuk anda yang mempunyai muka bulat. Dengan cara itu pipi gemuk anda akan ditutup dengan rambut di sebelah kanan dan kiri.

Leave a Comment