Style Rambut Pendek Lelaki 2024 (Terkini dan Popular)

Gaya rambut adalah sesuatu yang sangat mempengaruhi penampilan seseorang, terutamanya lelaki. Apabila masa berlalu, trend gaya rambut lelaki juga meningkat dan terus berkembang.

Secara umum, lelaki Indonesia lebih suka menggunakan gaya rambut pendek. Jadi apakah gaya rambut pendek yang popular di Malaysia? Berikut adalah cadangan.

Style Rambut Pendek Lelaki yang Popular di Malaysia

Berikut adalah 15 cadangan untuk gaya rambut pendek yang sering digunakan oleh lelaki Malaysiaa.

1. Style Rambut Pendek Lelaki High and Tight Cut

Cadangan gaya rambut pendek pertama ialah potongan tinggi dan ketat. Gaya rambut ini juga dikenali sebagai potongan rambut tentera.

Gaya rambut yang dipotong tinggi dan ketat akan memberikan kesan yang lebih kemas pada rambut sisi. Kemudian di bahagian belakang, potongan rambut akan dibuat lebih nipis dan hampir letih.

2. French Crop

Cadangan gaya rambut pendek kedua ialah tanaman perancis. Gaya rambut ini sama dengan bahagian belakang rambut yang dipotong lebih pendek dengan bahagian atas kiri panjang.

Di samping itu, gaya rambut tanaman Perancis juga mempunyai ciri pendek pada semua sisi rambut dengan penambahan bangs dipotong pendek di atas kening.

3. Style Rambut Pendek Lelaki Two Block

Cadangan seterusnya untuk gaya rambut pendek untuk lelaki Indonesia ialah gaya dua blok. Gaya rambut ini mempunyai lapisan ciri dan tekstur di bahagian atas rambut.

Gaya rambut ini diilhamkan oleh gaya rambut bintang K-Pop dan agak popular di Indonesia. Di samping itu, potongan gaya dua blok sangat mudah digayakan dan sesuai untuk semua bentuk muka.

4. Comb Over

Cadangan seterusnya untuk gaya rambut pendek lelaki ialah sikat di atas potongan. Gaya rambut ini sesuai untuk orang yang mempunyai rambut lurus dan nipis.

Sikat di atas potongan memberikan kesan segar, kemas, dan klimaks. Ini kerana gaya ini sama dengan bahagian atas rambut akan disikat ke belakang, sisi rambut akan dibuat lebih nipis.

5. Crew Cut

Seterusnya ada gaya potong krew. Gaya rambut ini juga sangat popular di Malaysia kerana ia tidak mengambil masa yang lama untuk menggayakannya.

Gaya rambut potong krew terdiri daripada dua versi, iaitu Eropah dan Amerika, yang membezakan kedua-dua versi potongan ini terletak pada potongan rambut atas.

Untuk versi Eropah, potongan rambut atas berukuran 1.5 cm, manakala untuk versi Amerika ia adalah kira-kira 2 cm.

6. Bowl Cut

Cadangan gaya rambut pendek seterusnya ialah potongan mangkuk. Potongan mangkuk atau gaya rambut mangkuk dimasukkan ke dalam potongan rambut klasik yang masih wujud hari ini.

Potongan rambut ini kelihatan ringkas dan mudah dipadankan dengan semua jenis pakaian.

Ciri-ciri gaya rambut potong mangkuk ialah bangs rambut dipotong sama rata dengan gaya rambut pengguna.

7. Style Rambut Pendek Lelaki Short Spikes

Gaya rambut pendek seterusnya ialah potongan Pancang Pendek. Gaya rambut ini juga agak popular di kalangan lelaki Indonesia kerana ia memberikan kesan maskulin dan mudah diuruskan.

Gaya rambut pancang pendek mempunyai ciri-ciri potongan neutral dan tidak mengubah visual wajah seseorang terlalu banyak. Oleh itu, potongan jenis ini sesuai untuk semua bentuk muka.

8. Mini Hight-Fade

Gaya rambut ini juga agak popular di Malaysia kerana ia memberikan kesan maskulin.

Gaya rambut ini kurang disyorkan untuk orang yang mempunyai bentuk muka yang memanjang.

9. Style Rambut Pendek Lelaki Messy Spikes

Pancang kucar-kacir adalah gaya rambut yang agak popular di kalangan lelaki Malaysia. Gaya rambut ini sesuai untuk semua jenis pakaian dan bentuk muka.

Pancang kucar-kacir mempunyai ciri-ciri rambut beralun dan semula jadi.

10. Short Pomp

Gaya rambut jenis ini memberikan kesan kekemasan dan kelantangan, jadi ia sesuai untuk orang yang mempunyai rambut nipis.

Gaya rambut pam pendek juga cenderung mudah diurus dan kelihatan ringan.

Jom, Baca!

Fesyen Rambut Layer Pendek Terkini

11. High Top Fade

Seterusnya, terdapat gaya pudar tinggi yang juga popular di kalangan lelaki Indonesia. Gaya ini dikelaskan sebagai gaya rambut yang mudah digayakan dan sesuai untuk anda yang mempunyai rambut kerinting atau kerinting.

Ciri khas gaya rambut pudar tinggi adalah potongan nipis di kedua-dua belah pihak, dan bahagian atas yang memberikan kesan rambut tinggi.

Gaya rambut ini juga sesuai untuk anda yang mempunyai muka lebar kerana ia boleh memberi kesan wajah yang lebih kurus.

12. Style Rambut Pendek Lelaki Slicked-Back Undercut

Potongan bawah licin adalah gaya rambut yang juga agak popular di kalangan lelaki Indonesia. Gaya rambut nipis di sisi ini sesuai untuk golongan muda dengan semangat dinamik.

Gaya rambut jenis ini sesuai untuk orang yang mempunyai jenis rambut kerinting kerana ia memberikan kesan yang segar dan menarik.

13. Short Blowout with Tapered Sides

Cadangan gaya rambut seterusnya adalah pukulan pendek dengan sisi tirus. Gaya rambut jenis ini memberikan kesan santai dan kontemporari.

Pukulan pendek dengan sisi tirus terdiri daripada bahagian atas rambut yang memanjang kiri dan sisi kiri dan kanan rambut dibuat lebih nipis dan lebih pendek.

14. Quiff

Gaya rambut ini dicirikan oleh potongan pendek di sisi dan potongan rambut atas yang dibiarkan agak panjang.

Gaya rambut Quiff mengambil masa yang lama untuk digayakan, jadi orang yang ingin mencuba potongan rambut ini harus menyediakan kesabaran tambahan.

15. Textured Fringe

Sebenarnya, style rambut pendek lelaki ini hampir sama dengan gaya rambut quiff, yang dicirikan oleh potongan rambut pendek di sisi, tetapi bangs di bahagian atas tidak terlalu melekit.

Sebaliknya, bahagian atas rambut dibiarkan bertekstur dan mempunyai bangs yang agak panjang. Gaya rambut pinggir bertekstur sangat disyorkan untuk orang yang mempunyai rambut kerinting.

Leave a Comment